Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 apr 2017 10:35 

Lidl gaat vlees van haantjes van legrassen verkopen


Discounter Lidl gaat als eerste supermarkt hanenvlees verkopen van legrassen. Normaal worden de haantjes van legrassen direct uit het ei vergast omdat ze geen waarde hebben in de productie. Wakker Dier beloont Lidl met een positieve radiospot voor deze dierenwelzijnsprimeur. De legkippen gaan vanaf deze zomer eieren leggen op een nieuw pluimveebedrijf in Nederlands Limburg.

Zowel het vlees van de haantjes' als de eieren van de hennen liggen vanaf oktober in het schap bij Lidl. Het vlees en de eieren worden verkocht onder het merk Kipster. De producten dragen 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

In Nederland worden jaarlijks ruim 40 miljoen haantjes direct nadat ze uit het ei komen vergast. Ze zijn economisch niet rendabel te houden omdat ze langzaam groeien. Een aantal biologisch boeren vindt het niet te verantwoorden om de eendagshaantjes direct te doden en levert hanenvlees aan de horeca of biologische slagers. Nu komt het hanenvlees van legrassen ook voor het eerst in de supermarkten van Lidl. De eerste haantjes groeien op in een stal, maar Kipster hoopt zo snel mogelijk een pluimveebedrijf met buitenuitloop te vinden die de haantjes wil gaan houden.

Naast het Rondeel-ei van Albert Heijn, het Gijs-ei van Plus en het Vrolijke Kip-ei van Deen, eieren die niet biologisch zijn, maar wel 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming verdienen, komt daar nu Kipster bij. De eieren komen van een nieuw bedrijf in Limburg waar de pluimveehouder het milieu-, mens- én diervriendelijkste supermarktei van Nederland wil produceren. De stal is ontworpen met de nieuwste technieken op het gebied van milieu, maar zet dierenwelzijn daarbij voorop. Het systeem is bovendien boervriendelijk omdat Kipster en Lidl een goed verdienmodel voor de boer hebben afgesproken.

De legkippen van Kipster leven in een boerderij waar zij aan twee kanten naar buiten kunnen: in een buitentuin en in een binnentuin die ook toegankelijk is als kippen binnen moeten blijven vanwege vogelgriep. Beide tuinen worden voorzien van zand om te stofbaden, stro om te pikken en bomen om onder te scharrelen. Tevens wordt de fijnstof in de binnentuin afgevangen. Ook het voer is zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Om al deze redenen krijgen de eieren daarom 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

Wakker Dier is erg blij met de stap van Lidl. Als de Kipster-eieren en -haantjes in oktober in het schap liggen, zal de organisatie de stap belonen met een radiospot. Net zoals de organisatie deed toen Albert Heijn het Rondeel-ei introduceerde en toen supermarkt Plus aankondigde álle legkippen naar buiten te laten. Wakker Dier hoopt zo een steentje bij te dragen om de stap van Lidl een succes te maken, zodat vele andere supermarkten zullen volgen.

bron: Wakker Die



  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer